Princezina moć

Autor nena58 | 26 Jan, 2013

  Mala princeza je bila usamljena i tužna. Imala je sve blago i bogatstvo, imala je divne haljine, imala je gomile igračaka...
  Nije imala s kim sve to da podeli.
  Njene dužnosti na dvoru su bile ozbiljne za tako mlado biće. Morala je prisustvovati svim prijemima i svečanim večerama, balovima. To je bilo tako dosadno. Nije uživala u novim haljinama, koje je su sa strepnjom da li će zadovoljiti njenu majku, kraljicu, šile njene lične krojačice, od najbolje svile i brokata, ukrašene brilijatima i biserima. Nije uživala u lepim frizurama koje su joj češljale lične sobarice. Nije uživala u poklonima koje je stalno dobijala od kralja i kraljice i od dvorana, od kraljeva susednih kraljevstava, znala je da time kupuju njenu naklonost.
  Gledajući se u ogledalu, videla je prelepo lice, rumene usne, oči bademaste i tople, ali tužne, sa sjajem suze koja nije smela da kapne.
  Na svetkovinama je morala da glumi ljubaznost i da se smeši, a njoj je srce pucalo, bila je tako usamljena u tom svetu.
  Želela je da ima nekoga s kim bi razgovarala, nekoga s kim bi se igrala svojim igračkama, nekoga s kim bi delila svoje snove i maštanja. Njena majka je govorila samo o dužnostima i o tome šta će veleuvaženi dvorani misliti.
  Shvatila je da će joj srce pući ako nešto ne učini. Osećala je da zaslužuje da bude srećna i da ima moć da ispuni svoje snove.
  Razmišljala je kako da nađe sebi druga. Gledala je kroz prozor, napolju je bila zima i padao je divan beli sneg, čist kao njena duša, dok je u njenoj sobi prijatno pucketala vatra. I odjednom, u njenoj lepoj glavici rodila se ideja.
  Sutradan joj je bilo dozvoljeno da prošeta dvorskim vrtom. Odlutala je u najdublji kutak vrta, tamo gde niko ne zalazi, osim baštovana, ali preko zime oni nisu imali posla. Počela je da skuplja sneg na gomilu. Rukavice su joj se ukvasile i zaledile, ali ona nije obraćala pažnju. Kad su ledene rukavice počele da joj sputavaju pokrete, skinula ih je. Rukama je vajala, prsti su počeli da je bole od hladnoće, ali ona nije stala.
  Kad je završila, zadivljeno je pogledala svoje delo. Figura prelepog princa bila je pred njom.
  Sledećeg dana, čim se probudila, zahvalila se Svevidećem što sada ima druga. Čim su joj dopustili da izađe u vrt, požurila je do svog princa. Trebalo je dobro uglačati snežnu figuru. Glačala je i glačala, svaki delić njegovog tela, a posebno lica. Usne mu je oblikovala u blagi osmeh, samo njoj namenjen. Počela je da mu priča, i da u svojoj glavici sluša šta joj on govori.
  Pred spavanje, zamišljala je šetnju sa svojim princem, držanje za ruke. Slika je bila tako živa. Razmišljala je o tome kako je srećna što sada ima svog princa, drago biće sa kojim će sve deliti. 
  Sledećeg jutra, prva misao joj je bila zahvalnost što je princ čeka u vrtu. Nestrpljivo je čekala čas kada će otići u vrt da priča s njim. Čula je njegov glas, govorio joj je da je lepa i ljupka, brinuo je da se ne prehladi. Nije marila, bilo joj je divno s njim.
  Jutarnja zahvalnost i večernje sanjarenje o zajedničkim razgovorima i šetnjama postala su njen svakodnevni ritual. Verovala je da će je princ večno čekati na istom mestu, sa osmehom. Nadala se da će jednom moći da zaista šetaju vrtom, verovala je u to. Ponavljala je stalno: „ Srećna sam sa tobom, moj prinče!“
  Dok su se nizali prijemi i balovi, ona je sve vreme sanjarila o princu. Nije više bila tužna, nije bilo veštačkog osmeha na njenom licu, sada je imala osmeh sreće, u očima joj je se iskirila radost. 
  Jedne noći, probudio ju je čudan zvuk. Požurila je ka prozoru, sa krova je kapala voda, napolju je otoplilo, sneg se topio lagano, zimi se bližio kraj. Nije brinula, osećala je da će je i sutradan princ čekati na starom mestu. 
  Tako je i bilo, bio je tu. Videla je da se malo smanjio, videla je da mu je lice i telo mokro, kapljice vode su se slivale niz njegovo lice. Ipak, nije brinula, njen princ je još tu, njegov osmeh je bio samo za nju, i živeće u njenim snovima. Iste večeri, živo je videla sebe u šetnji sa princem, držali su se za ruke i smejali zajedno zvonkim, radosnim smehom.
  Sledećeg jutra, kad je ponovila svoj uobičajeni ritual zahvalnosti, pogledala je kroz prozor, nije više bilo snega. Topli vetrovi su ga sasvim otopili.
  Nestrpljivo je požurila u vrt. Na mestu gde je bio njen princ od leda, nije bilo nikoga. Tuga je stisla njeno srce, suze su joj krenule niz rumene obraze.
  Onda je čula da je neko doziva. Prema njoj je dolazio mlad i zgodan mladić otprilike njenih godina, možda malo stariji. Poklonio joj se i pozdravio je, najtoplijim i najlepšim osmehom koji je ikada videla. 
  Pitala je: „Ko si ti?“
  „Zar me ne poznaješ?“ odgovorio je. Pružio joj je ruku, ona je prihvatila. Dodir je bio nežan i topao. Poveo ju je u šetnju vrtom. Rekao je “ Ja sam tvoj ledeni princ. Tvoja ljubav i vera, tvoja dobra duša, tvoja moć i velika želja udahnule su mi život. Više nisam leden, sada sam topao i pun ljubavi prema tebi.“
  Srećno se nasmejala. Čuda se dešavaju, kad u čuda verujemo, naše misli nam daju moć da ispunimo svoje snove.
   
   


21 Komentari & 0 Trekbekovi od "Princezina moć"

  Divna priča! (((:

  Autor 3msc 26 Jan 2013, 21:16

  lep tekst ,slažem se da se čuda dešavaju ali sam siguran da imamo privilegiju da ih sami stvaramo i živimo svakoga dana.pozdrav neno

  Autor mediterraneo 26 Jan 2013, 22:02

  Bas dobra priča.Uvek svako nađe sreću u zivotu,koliku,toliku.:)

  Autor endzylove 26 Jan 2013, 22:05

  Hvala.
  Mediteraneo, upravo to je i poenta priče.

  Autor nena58 26 Jan 2013, 22:18

  ti sve možeš neno , ako svaki dan prihvatimo kao priliku da se lepo osećamo i zabavimo to i možemo i naravno trudimo se da ostanemo mladi a lepi već jesmo

  Autor mediterraneo 26 Jan 2013, 22:38

  Hvala :)

  Autor nena58 26 Jan 2013, 22:50

  Lepa prica za laku noc.
  Slazem se sa mediterraneom da imamo tu privilegiju da cuda sami stvaramo.
  Pozdrav :)

  Autor merkur 26 Jan 2013, 23:00

  Ovo je prelepo. I poučno. Svako od nas gradi svoj put do sreće.
  Veliki pozdrav!

  Autor sonatica 27 Jan 2013, 00:32

  Izvini Neno, al' nikad nisam verovala u bajke.Da,tacno je da ako jakom voljom zelis nesto,to moze da se lakse ostvari.
  No,kako sam tezak realista,ja se nosim sa onom dok ne dotaknem,osetim,nema tu mnogo znacaja.
  Al'ti si odlicno napisala ovu pricu i dala smisao postojanja i vere u jedan bolji i lepsi svet.
  pozz.

  Autor lora1 27 Jan 2013, 11:27

  Lepa priča. Nadam se da će princeza biti srećna :)

  Autor beliocnjakx 27 Jan 2013, 12:30

  Divna priča, neno, ali ja moram da se složim sa lorom. Nema više prinčeva! :))) Tužno, ali istinito, a nešto se više ni dobra dela ne vraćaju uvek dobrim... :(

  Autor roksana 27 Jan 2013, 14:35

  " Čuda se dešavaju, kad u čuda verujemo, naše misli nam daju moć da ispunimo svoje snove."

  divna prica neno! :)

  Autor sophia 27 Jan 2013, 14:55

  Hvala puno!

  Autor nena58 27 Jan 2013, 15:06

  Beli, vraćaju se, možda ne od ljudi kojima smo ih činili, već od nekih drugih ljudi, ali na kraju sve bude u ravnoteži.

  Autor nena58 27 Jan 2013, 15:07

  Sonatice, volela bih da imaš malo više optimizma i vere, slažem se i da treba biti realan, ali treba i sanjati, i težiti ka ostvarenju snova. Realisti često odustaju na startu, gledajući tužnu realnost i prepreke, hrabri sanjari ruše prepreke.

  Autor nena58 27 Jan 2013, 15:10

  Draga neno cesto ulazim na vas blog, mislim da ispunjavate jednu divnu misiju, sirite pozitivnu energiju. Ova prica samo je deo toga. Divno! Veliki pozdrav!

  Autor srbinside 27 Jan 2013, 15:33

  Hvala!
  Ja ulazim na sve blogove, krenem redom...pa ne mogu sve autore odmah zapamtiti, verovatno sam bila na tvom blogu, žao mi je što nije ostavljena adresa, ali naći ću ja da zahvalim i uzvratim :)

  Autor nena58 27 Jan 2013, 19:59

  А можда, ипак, молитва.

  Autor pricalica 28 Jan 2013, 19:00

  Molitva uvek pomaže, pruža duši smirenje i nadu.

  Autor nena58 05 Feb 2013, 21:39

  Police brutality can be a problem on the planet to day. That was a demand to get a to start the dilemma. Stuck to an investigation paper concerning feminism? Do not understand the best places to get started? Below would be 90 thoughts of themes covering elements of feminism!
  http://visiongroupofcompanies.org/2021/03/28/how-do-you-write-a-thesis-quote/
  https://nwfarmservices.com/2021/03/27/what-are-text-types-in-english/
  https://www.insurance-thai.com/2021/03/31/what-is-another-word-for-computer-skills/

  Autor Whors 14 Apr 2021, 20:10

  An debate is just actually really a major concept or thesis and also therefore signs will be presented by the writer message. ... Cases of Argument: President introduces a debate for why Congress need to accept army actions, putting out signs and reasons to encourage this kind of movement.
  http://suatansenho.com/marriage-and-professional-coursework-help-have-more-in-common-than-you-think/
  http://idealcard.com.my/wp/2021/05/17/cv-writing-service-usa-an-incredibly-easy-method-that-works-for-all/
  http://www.shabaloo.nl/custom-nursing-papers-what-do-those-stats-really-mean/

  Autor Exette 20 Jun 2021, 22:17
Dodaj komentar

Zapamti me