Navike

Autor nena58 | 7 Feb, 2012
  Svi imamo određene navike u ponašanju, svoje male rituale pred započinjanje nekog posla, ili u načinu njegovog obavljanja.
  Moja navika je da gunđam sebi u bradu, da pijem kafu bez šećera, a obožavam slatkiše. Navika mi je da prvo pustim veliki malz vruće vode, pa ulazim u tuš kabinu, da pred tuširanje ispušim cigaretu.
  Navike poznatih književnika iz prošlosti?
  Engleska  književnica, Virginia Woolf (1882. - 1941.),  u glavi je čula glasove koji su pripadali glavnim likovima njenih romana. Kada bi je uhvatilo pisanje, pisala bi po ceo dan, a posle toga padala u depresiju.
  Vladimir Vladimirovič Nabokov (1899. - 1977.) pisao je na indeks karticama, u čarapama i to stojeći. Pisanje na karticama omogućavalo mu je da ih naknadno presloži kako želi, a njegov roman Ada napisan je na više od 2 000 kartica.
  Posle  avionske nesreće  u kojoj je  povredio  leđa, stojeći je pisao i slavni Ernest Miller Hemingway (1899. - 1961.). Pisao je uvek u zoru i u tišini. Pojedini izvori tvrde da je pisao posle noći u kojoj je mnogo pio. Drugi tvrde  da nikada nije pisao pijan. Ono što je sigurno jeste da je umor od pisanja uvijek lečio odlaskom u ribolov.
  Edgar Allan Poe (1809. - 1849.) pisao je uglavnom na tavanu. Društvo mu je, navodno, pravio mačak koji mu je sedeo na ramenu.
  Benjamin Franklin (1706. - 1790.) kao prvi vlasnik kade u Americi, voleo je da piše uronjen u nju.
  Simone de Beauvoir (1908. - 1986.) radnu godinu delila je na neobičan način. Prvih devet meseci bi samo pisala i to oko osam sati svakog dana, dok bi ostala tri meseca čitala knjige koje je za to vrijeme propustila da pročita.
  Kakvi su oni koji su naši savremenici i koji, možda baš u ovom trenutku, obavljaju neki od rituala pripremajući se za pisanje knjiga koje će u budućnosti izazvati gužvu pred knjižarama? Ako ste mislili da ih moderni svijet, kojim vlada računar i lap top, čini pomalo običnima, prevarili ste se...
  J. K. Rowling (1965.) je priznala  da pojedine glave sage o Harryju Potteru piše i do šest ili sedam puta, sve dok ne bude potpuno zadovoljna.
  Stephen Edwin King (1947.) na stolu, pre početka pisanja, obvezno ima čašu vode ili šoljicu čaja. Kada popije vitaminsku pilulu i pusti svoju omiljenu muziku, počne da piše. Uvek piše sedeći na istoj stolici, a svi papiri uredno su raspoređeni na istom mestu.
  Junot Diaz (1968.), američki pisac dominikanskih korena, u ključnim trenutcima za radnju romana, piše zatvarajući se u kupatilo i sedeći na rubu kade.
  Laura Lippman (1959.) tok pisanja razrađuje do najsitnijih detalja. Stvara plan, sve detaljno beleži na karti, uradi skice u svesci i sve dodatno označava markerima i trakama u boji.
  Margaret Atwood (1939.) piše rukom i to tako da nacrta nešto kao porodično stablo sačinjeno od likova, a onda upoređuje njihove horoskope. Ona smatra da karakter lika mora osobinama da odgovara svom horoskopskom znaku.
  Dan Brown (1964.) je takođe veoma disciplinovan. On piše sedam dana u nedelji, držeći na stolu peščani sat. Kad pesak iscuri, Dan radi vežbe istezanja i razgibavanja. Nacrt za Da Vincijev kod napisao je u prostoriji u kojoj se pere veš. Sedeo na stoličici i pisao na  dasci za peglanje.


  Ja nisam pisac, ne pišem tako lepe pesme i priče kao većina od vas.
  Da li imate neki  ritual pre nego što počente da pišete, imate li neke navike u svakodnevnom životu?

  Misao dana

  "Navike su mnogo sigurnije od pravila; ne morate paziti na njih. Ni držati ih se ne morate. One se drže vas."
                                                                                                   Franck Crane


11 Komentari & 0 Trekbekovi od "Navike"

  Svako je lud na svoj način, reče đavo i sede u koprive. Narodna

  Autor razmisljanka 07 Feb 2012, 13:35

  Ja se držim onog: što više rituala, a što manje posla. :)))) Možda jednom i upali, pa ću da lenstvujem! :)))

  Autor roksana 07 Feb 2012, 13:50

  Hm, najsličnija sam Kingu. Interesantno si sabrala ove navike.

  Autor sanjarenja56 07 Feb 2012, 15:25

  Hm... kad bih svaki put kad sednem za kompjuter imala ritual, moja okolina bi mislila da sam još šaškastija nego što sam;))

  Autor AnaM 07 Feb 2012, 16:39

  Ja nemam ritual pre nego sto pocnem da pisem. Jer obicno dobijem inspiraciju dok zurim na autobus, pa za to vreme "kuckam" pesmicu u mobilni, ili npr dok ležim u krevetu i "čekam da zaspim" :)

  Autor mssams 07 Feb 2012, 17:40

  hahahaha pise tako sto sedi na rubu kade?! HAHAH zanimljivo.

  :)) Moja navika je da uvece pred spavanje obavezno procitam par stranica neke knjige,eto: ))

  Autor ijesic 07 Feb 2012, 17:56

  Zanimljivo!
  Nešto ne vidim u nekom od vas velikog pisca...nemate neke ektremne navike.
  Ma, šalim se.
  ijesic, dobro me podseti, i ja uveče čitam, nakon što posetim oko pedest lokacija na netu.

  Autor nena58 07 Feb 2012, 18:11

  E jesu sasavi ovi nasi predhodnici,i savremenici,koliko smo samo svi mi obicni ljudi i nista vise.... Nekako me slatko nasmejase tvoje navike,podsetise me na rituale meni bliske osobe.... No moji su razni,ima ih.. Recimo kad me uhvati kreativni napad,prvo sve oko mene mora da bude u savrsenom redu i na svom mestu,pa tek onda stvaram! Mada nisam perfekcionista,uopste,ovo se desava iskljucivo u kreativnom zanosu,u normalnim uslovima i da je bomba pala,ne pogadja me,i predsednik ko zna cega tad da mi udje u kucu -ne zanima me ;)

  Autor Raki 08 Feb 2012, 00:46

  e ja imam ritual.ustanem i dok kuvam kafu sklanjam krs iz sobe i brisem prasinu.uredno slozim kafu i sve sto mi treba na sto da vise ne moram da ustajem dok priroda ne pozove.dorucak obavezno preskacem inace ne mogu da pisem.otvaram u po jednom prozoru svakog blogera kojeg citam i kada sve zavrsim igram poker na internetu.onda dobijem inspiraciju i napisem nesto ili prepravim nesto iz starog dnevnika.kad sve to zavrsim dan moze da pocne,obicno u 15h.i obavezno u tel. kuckam svoje misli dok sam u gradu ili u dnevnik pred spavanje a tad uvek gledam dr.G-forenzicki patolog. eto :)

  Autor k1ssyfac3 08 Feb 2012, 10:37

  Slatkisi, kafa bez secera, dobra knjiga, savrseni red oko mene ... ne mogu se vise sloziti! Imam jos bezbroj malih navika i sve ih podjednako volim, i svaka nekako dodje na red, a stalno se zalim da nemam vremena ni za sta :)

  Autor dworldsmine 09 Feb 2012, 14:52

  Uvjek kad krecem na neki put bilo kraci ili duzi kazem,,sa srecom,, kad igram nagradne igre uvjek sam ubjedjena da cu dobiti i onda kad su sanse ravne nuli-u igrama imam jako puno srece valjda zato sto vjerujem u sebi da cu dobiti,prije spavanja obavezno se pomolim za svoju porodicu,moje bliznje i naravno za sve prijatelje,kad se sjetim jos necega dodacu,trenutno lezim jer sam povrijedila :(

  Autor KIKICA 09 Feb 2012, 21:00
Dodaj komentar

Zapamti me