SA GOLIJE, VOLI JE

Autor nena58 | 7 Feb, 2012

  Malo podstaknuta opštim trendom pisanja o zimskim čarolijama, (a o čemu bismo, kad je napolju belina i led), a malo i željom za nekim putovanjima, pišem o Goliji. Nije planina Golija zato što je gola, na protiv, jedna je od šumom najbogatijih planina, već zato što je golema.  Golija, jedna od najlepših planina Srbije, rezervat biosfere, park prirode pod zastitom UNESCO-a
  Golija je najviša planina jugozapadne Srbije (Jankov kamen 1833 m.n.v), a po lepoti i raznovrsnosti pejzaža, kao i očuvanosti izvornih prirodnih i kulturnih vrednosti, jedna je od najprivlačnijih planina u Srbiji. Pruža se u dužini od 32 km u obliku položenog latiničnog slova “S”

   


  Naš poznati istraživač i prirodnjak Milorad Milošević Brevinac je, još tridesetih godina prošlog veka, dovodeći prve skijaše na Kopaonik, zapisao da postoji još lepše i izdašnije, a netaknuto prirodno blago, na Goliji.


  I posle 80 godina Golija je netaknuta i divlja. Takva je ostala zahvaljujući siromaštvu opština Ivanjica i Raška, siromaštvu lokalnog življa i činjenici da država nikad nije našla interes za ulaganje u te predele. No, zahvaljujući tome, postala je rezervat biosfere, Ne može se izbrojati koliko vrsta flore i faune nastanjuje ovu oblast.

   

   Golija je puna izvora čiste i zdrave vode, koji u početku budu manji potoci i svojim spajanjem čine reke koje su inače bogate raznovrsnom ribom (potočnom pastrmkom, lipenom, krkušom, jošankom itd.).Na Goliji se nalaze izvorišta Moravice koja postaje Zapadna Morava i Studenice koja se uliva u Ibar, a on u Zapadnu Moravu, pa se vode  te dve  reke, izvirući i tekući na različitim stranama iste planine, opet spajaju.

   

   


  Jedan od znamenitih spomenika kulture koji se može posetiti na podnožju planine Golije je i “Rimski most” koji je udaljen od Ivanjice 17 km, i veruje se da je iz doba Nemanjića, iako nosi naziv Rimski most. Jednolučni je most dužine 14 metara i širine 2,40 metara O manastirima i drugim spomenicima kulture  nećemo ovoga puta.


  Jezero je bilo i ostalo kultno mesto ovoga kraja.
  Na severozapadnoj strani Golije, neposredno pored puta Ivanjica-Bele Vode, na 1436 metara nadmorske visine, nalazi se Dajićko jezero, a kod meštana se naziva Tičar. Za jezero su vezane mnoge legende i predanja. Prema jednoj legendi u jezeru su se nekada utopili svatovi, a po nekim pričama tu se okupljaju Gorske vile. Ne zna se koliko je duboko, iako ga okolo osvaja rastinje, i obim mu se smanjuje.


   Iznad puta za Goliju, na mestu zvanom Okruglica, na nadmorskoj visini od 1.495 metara nalazi se jezero Nebeska suza. Nastalo je  sredinom osme decenije prošlog veka posle jednog  velikog zemljotresa u Rumuniji. Inače je najveće jezero u moravičkom kraju i svojevrstan je kuriozitet.

   


  Golija ima osnovne uslove za zimski turizam, ali je malo građevina i smeštajnih kapaciteta, nema kafića i restorana, samo priroda i mir. Posebno je lepa šetnja dubokim snegom. Taj osećaj spokojstva snežnih belina daje nam i sledeći dan započet na svežem planinskom vazduhu sa puno radosti.
  Najbolje od svega na snežnoj belini je sankanje. Pravi prijatelji prirode to ipak rade kao nekad. Ponesu baterijsku lampu, uzmu sanke i krenu do snegom pokrivenih putića.


  Preko leta, temperatura je milina za vreme letnjih vrućina. Mnogo puta sam osetila tu veliku razliku u temperaturi kod jezera i u blizini Ivanjice.  Više volim i draže mi je kad je leto, tada se beru borovnice, divlje jagode, maline i kupine, kao i lekovito bilje.

   


  Daićko jezero je najdraže izletište Ivanjičana, a tu sam i ja nekada često odlazila sa porodicom. U srećnija vremena bilo je domaćih sokova i slatkogSmile

   

     Misao dana

  Božja reč nije zapisana samo u Bibliji, već i na stablima, cveću, u oblacima i zvezdama."
                                                                                                         (Martin Luther)12 Komentari & 0 Trekbekovi od "SA GOLIJE, VOLI JE"

  Lepe slike...

  Autor AnaM 07 Feb 2012, 21:54

  Hvala AnaM !
  Znam, predug mi je post, dugo sam ga i radila...nešto mi nije polazilo za rukom, pisala, brisala, ubacivala slike, pa ih brisala, menjala.
  Beše mi žao, mnogo sam toga izostavila, a lepe sate sam na Goliji provodila, nekada...
  Po nekad joj odlazim blizu, vrlo blizu, ali vreme je kratko, ne odemo na jezero.

  Autor nena58 07 Feb 2012, 22:05

  prelepo je...kakva priroda...volim da provodim vreme na takvim mestima, mir i tisina...a tako retko imam priliku...hvala za ove divne fotografije

  Autor luna71 07 Feb 2012, 22:17

  Malo je reci, raj na zemlji!

  Autor nesudjena 07 Feb 2012, 22:24

  Predivno. A tek ovo slatko od sumskih jagoda :))) Mmmm superiska...

  Autor mssams 07 Feb 2012, 22:32

  Nikad nisam bila. Divno si je prikazala, zaista. :-))

  Autor razmisljanka 07 Feb 2012, 22:43

  Slatko od šumskih jagoda, sok i slatko od borovnica, slatko od divljih kupina (sasvim drugačija aroma), sve sam to brala i kuvala, nekad dok sam bila mlada.
  razmišljanka, na Goliji je zaista netaknuta priroda, postoji jedan motel, tu i tamo po neka vikendica, ili kuća, ljudi su otišli...živne malo preko zime kad se postavi ski lift i kad zima nije preošta kao ove godine da se može očistiti put, i malo preko leta, kao izletište retkih izletnika.
  Sećam se, jedne godine u julu, vodili smo mog brata, nije hteo da ponese džemper, šta će mu u julu, ja sam namignula mužu da ponese dva, Kad smo gore došli, on podrhtava u majici...nije se bunio kad je dobio džemper:)

  Autor nena58 07 Feb 2012, 23:07

  Nisam bila,no sigurna sam da ce nas golfic da odleprsa tamo ovog proleca ili leta,makar na vikend! Predivno!

  Autor Raki 08 Feb 2012, 00:37

  Jao gde nadje jagode sada.... uh ne mogu da pisemmmmmmljac....

  Autor casper 08 Feb 2012, 10:39

  Ja sam letos jela slatko od divljih jagoda, doneli mi prijatelji iz Ivanjice i baš je mljac mljac.
  Goliju nikad nisam uživo videla, u udruženju planinara ona je uvek na rasporedu kad su oni najveći snegovi i minusi. Al' biće prilika nadam se.

  Autor biljana 08 Feb 2012, 11:30

  Divan slikopis... (((:
  A,slatko od jagoda...mmmm...Obožavam!

  Autor 3msc 08 Feb 2012, 11:50

  Sad si me samo dovela jedan korak bliže odluci. Naime, planirali smo za bračno putovanje iliti medeni mjesec da odemo na neko mjesto tipa Venecije(po mojoj želji). Nekidan sam gledala neke slike i pomislila kako bi bilo lijepo biti na planini ljeti i tako mi se ta misao provlači već danima, možda baš na nekoj planini da provedemo prve dane zajedničkog života. Mir, priroda... ljepota

  Autor lonacipoklopac 10 Feb 2012, 22:19
Dodaj komentar

Zapamti me