Srećna Nova godina

Autor nena58 | 14 Jan, 2012

 

Ne smeta mi što pucaju petarde i što pršte rakete...sada svaki kraj ima savoj vatromet.

Uživam u tome, poletim na tersu da vidim:)

Srećna vam Nova godina, prijatelji!

 

 

 

Lek

Autor nena58 | 12 Jan, 2012

Jednu tugu nosim u sebi godinama, dugo, predugo.

Od te tuge se lečim životom i radostima koje sam naučila da prepoznajem baš zahvaljujući razlogu za tugu.

Kad me tuga posebno preplavi, lečim je ovom pesmom.

Namerno vam stavljam ovu izvornu verziju, a ne neku montiranu sa lepim slikama, ima ih toliko...

Nedostižno

Autor nena58 | 12 Jan, 2012

Nisam baš srećna što mi je nedostižno da ih slušam uživo u Sava centru, 18. januara, na Krstovdan.

No, evo mi slušalica na ušima i slušam ih u svojoj sobi, zahvalna sam što postoji net i youtube.

 

Kutija sa asvalta

Autor nena58 | 11 Jan, 2012

Viđate i vi u okolini naših pijaca ljude koji prostru na asvalt neki karton i rasture neke svoje starudije za prodaju. Nećemo razmatrati sociološki fenomen.

Ja gledam estetski.

Po nekad se u tim starudijama može naći pravo malo blago.

Jesenas, kod Bajlonijeve pijace, žena prodaje razne starudije, a u limenoj kutijici čaj, za 50 dinara. Kutijica sa izbledelom štampom o kom je čaju reč, vidi se da je stara.

Kaže, nije bajat čaj, odličan je.

Eh, kad bi znala...čaj sam odmah bacila:)

 

 

 

 Ovaj grb je bio na kutijici, trik da se vidi je da boji, ali nakon što je namazan sa malo voska, kao i ivice poklopca, koje su bile zlatne. Kad se boja osuši, ivice i grb se ošmirglaju.

 

 Zlatne vinjete-salveta, anđeli-papirna maramica i malo zlatne trakice.

 

Dekupaž-salvetna tehnika

Autor nena58 | 9 Jan, 2012

Dekupaž ili DECOUPAGE je reč nastalaod francuske reči ‘decouper’ koja u prevodu znači ‘ iseći, isecati’. Sama tehnika rada sastoji se u isecanju i aranžiranju delova papira i njegovom lepljenju na obojenu ili drugačije pripremljenu površinu, a zatim lakiranju.

prenet iz Kine, u Evropi je najpopularniji u 17. veku kada venecijanski majstori, u pomami za nameštajem oslikavanim tehnikom kineskog laka, a preskupom izradom i nedostatkom istog,  nude tržištu jeftiniju alternativu u vidu dekupaža na nameštaju.  

Ova vrsta dekoracije nameštaja je ubrzo imala svoje poklonike u najpoznatijim ljudima svog vremena: Madam de Pompadur, Mari Antoanetu, kasnije čak i  Matis i Pikaso koriste ovu tehniku.

Do današnjeg vremena, originalna tehnika se razvijala i evoluirala u mnogo različitih stilova i novih tehnika. Jedna od najpoznatijih je " salvetna tehnika", ali je nikako ne treba mešati sa originalnim dekupažom, jer ima svoje posebnosti i načine izrade.

Salvetna tehnika je danas najpopularnija i koristi se za ukrašavanje svih predmeta i materijala, kao i za restauraciju nameštaja. Postoje mnoge savršenije tehnike, kojima se salvetna tehnika nadograđuje.

Za početak potrebno je da imate akrilne boje, svetle nijanse, kako bi motiv sa salvete došao do izražaja. Moguće je raditi i na tamnijoj podlozi, no to je za malo veštije:)

Uz boju, potreban je specijalni lepak za dekupaž i akrilni lak za dekupaž. Sve se može nabaviti u prodavnicama hobby materijala. Od alata, četkice, makaze, sunđer. 

I naravno, salvete.  

 

 Pokazaću vam kako uređujem futrolu za naočare.

Pripremim željenu nijansu boje u malu posudicu.

Bojim nekom dobrom četkicom, tanak sloj boje, ili češće, da ne bi ostajali tragovi od četkice, boju utapkam komadićem sunđera.

 

Kad se osuši jedna strana, bojim drugu.

Ponavljam postupak drugim slojem boje.

Nakon što je dobro suvo, eventualne neravnine na boji ili tragove četke vrlo nežno ošmirglam finijom šmirglom.

Sada je na redu sečenje salvete, planiranje motiva koji ću staviti, razlistavnje salvete, jer se od tri sloja, koristi samo prvi, na kome je odštampan motiv.

 

 

 

na redu je mazanje površine na koju će se nalepiti salveta lepkom.

Lepak se nanosi u vrlo tankom sloju, četkicom.

Salveta se postavi vrlo nežno i pažljivo na namazanu površinu i lagano se ravna prstima od sredine prema ivicama, nežno, veoma nežno.

Ako stavite previše lepka, salveta je porozna, upija ga, i ako niste dovoljno nežni lako se pocepa. Trudite se na nema nabora.

Ostavite da se dobro osuši. Nemojte da vas zavara da je suvo, na lagani dodir.

Kad je suvo, nakon nekoliko sati, sledi lakiranje celog predmeta. lakira se isto kao i bojenje, jedna površina, sušenje, druga površina-sušenje, pa ispočetka. najmanje dva sloja laka, a najčešće tri. Svaki put lak mora biti dobro suv, pre nego što se nanosi novi sloj. lakova ima mat, sjajnih i polusjajnih, kako ko voli.

 

 

Ovo je osnova...najjednostvniji rad. Postoje mnoge tehnike i materijali kojima je postiže efekat starine, ispucalosti, patine, reljefni šabloni.

Vrlo je zanimljivo, kad jednom počnete da radite, raste želje za ukrašavanjem svega što vam dođe pod ruku.

 

 

 

 

 

 

 

«Prethodni   1 2 3 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24  Sledeći»