Nisam vam pokazala

Autor nena58 | 3 Feb, 2012

Od malena sam gledala tetke, strine, svoju baku i druge žene dok vezu, heklaju, pletu, a i tkaju.

Bila sam zainteresovana da učim, pa sam sve i naučila.

Da, moja baka me naučila da tkam na velikom razboju. Kasnije, nisam imala ni razboj, ni mogućnosti, ni vremena da se u tome usavršavam.

Sve nabrojano sam naučila i puno radila, čak i poentles.

Već kao devojka, poklanjala sam drugaricama svoje rukotvorine, kao originalne poklone.

Sve je manje domova koje krase ti ručni radovi.

Sada se radi nešto drugo, pa sam se prilagodila tom trendu.

 

 

Misao dana

 "Sposobnost da danas možeš misliti drukčije nego što si mislio juče je ono po čemu se pametan razlikuje od glupog." Štajnbek

 

 

NOVAC - nastavak

Autor nena58 | 2 Feb, 2012

 

 Kao što sam obećala u komentaru, prenosim priču sa neta, priču koju sam prvi put čula davno, na jednom predavanju, zaista od profesora.

Dodajem da je moja lista prioriteta ljubav prema porodici i prijateljima, zdravlje, ali da mislim da je i za to potreban novac. Mogu čuti prijatelje telefonom, i negovati prijateljstvo, ako imam novac za telefonski račun.  Mogu se videti s prijateljima, kad imam novac za autobusku kartu ili za gorivo da odem kod njih, ili kad oni imaju novac za to da dođu kod mene, nije bitno šta ćemo jesti i piti, pišem samo o susretu.

Mogu ići kod lekara, proveriti zdravlje i lečiti se, kad imam novac bar za participaciju, da ne govorim o tome da mnogo lekova nije na listi.

Poslala sam prijateljici poklončić poštom jer sam imala novac za poštarinu, ma kako malo to bilo.

Mogu da blogujem i družim se sa vama, jer imam novac da platim internet.

Ovo je dovoljno.

 

Primetićete da u mom pisanju nema reči NE, nisam pisala o svemu onome što nemam, a želim da imam, popunjavam prioritete.

No, mogu napisati još i to, da mi je jahta na kraj krajeva svih listiSmile

 

 

Profesor filozofije je pred studentima, a ispred sebe ima nekoliko predmeta.

Kada je cas poceo, bez reci uzima u ruke veliku praznu teglu od krastavaca i pocinje je puniti kamenjem precnika oko 5 cm. Kada je napunio upitao je studente da li je tegla puna. Slozili su se da jeste.

Profesor onda uzima kutiju sa sljunkom i njega sipa u teglu.
Teglu je malo protresao i naravno, sljunak je, kotrljajuci se, popunio prostor izmedju kamenja. Onda je ponovo upitao studente da li je tegla puna.
Uz smeh su se slozili da jeste.

Profesor sada uzima kutiju sa peskom i sipa ga u teglu.
Naravno, pesak je popunio sve ostale supljine.

"A sada" - kaze profesor, "hocu da zamislite da je ovo vas zivot!"
"Kamenje predstavlja vasu porodicu, partnera, vase zdravlje, decu, prijatelje - sve ono sto bi vas zivot cinilo punim i onda kada bi sve drugo nestalo".
"Sljunak su sve druge stvari koje su vazne kao sto je posao, kuca, auto.
Pesak je sve ostalo. Sitnice.

Ako u teglu prvo stavite pesak, za kamenje i sljunak nece ostati mesta.

Isto vazi u zivotu. Ako sve vreme trosite na nevazne stvari, necete imati prostora za ono sto vam je vazno.

Obratite paznju na ono sto je kljucno za vasu srecu. Igrajte se sa decom. Nadjite vremena da odete kod lekara na kontrolne preglede. Izvedite svog partnera na neko lepo mesto. Druzite se sa prijateljima.
Uvek ce biti vremena za posao, spremanje kuce, popravak auta...

Pobrinite se prvo za kamenje, za ono sto je zaista vazno.
Postavite svoje prioritete. Sve ostalo je samo pesak!"

A onda, jedan student uze teglu, za koju su se i profesor i svi studenti slozili da je puna i natoci konzervu piva u nju. Naravno, pivo je popunilo sve preostale supljine u tegli. Sada je ona zaista bila puna.

Naravoucenije:
Koliko god da vam je zivot ispunjen, uvek ima prostora za pivo !!!


 

Misao dana

 Ne bojte se da budete jedinstveni i da kazete sta mislite, jer se po tome razlikujete od svih drugih.

Cak i od onih koje volite .
Brian Tracy

 

NOVAC

Autor nena58 | 1 Feb, 2012

Mali, čist i lepo uređen lokal.
Na zidu velika slika, primenjena umetnost od presovanog cveća. Pored velikog prozora, koji  ispunjava  prostoriju  svetlošću i sunčevim zracima, velika žardinjera, u kojoj su u punom cvatu afričke ljubičice. U uglu sa druge strane, pored vrata, velika figura žabe, i ćup u kome je sobna lipa, prelepih zelenih listova.


Svaki čas ljudi ulaze. Devojka iza staklene pregrade se smeši širokim, radosnim osmehom, pozdravlja gosta.  On vadi novčanik, iz njega novac i daje ga devojci. ona se zahvaljuje, uzima novac, broji  i daje mu novac, račun i još jedan osmeh. Čovek se takođe smeši, prebrojava novac, stavlja ga u novčanik. Izlazi nasmešen i zadovoljan. Na vratima se susreće sa ženom, koja ulazi, zabrinutog lica. I nju devojka dočekuje osmehom, i primećuje: Divan dan, a vi lepo izgledate! Žena se osmehuje, očarana je devojčinim osmehom i ljubaznošću. Otvara tašnu, nalazi novčanik, daje novac. Priča se ponavlja. Na vratima se sudara sa mladićem, on se izvinjava, ona mu odgovara sa osmehom: Sve je u redu. Mladić prilazi staklenoj pregradi. Kad on ode devojka slaže novac uredno po apoenima. Ima ga puno,nema vremena da prebroji, jer ulazi još jedan čovek.
Na kraju dana dolazi otac devojke. Zajedno prebrojavaju novac, pakuju ga u tašnu. Uključuju alarm, zaključavaju ulazna vrata. Odlaze nasmejani. Prepričavaju dešavanja tog dana, planiraju šta će da kupe u nedelju, planiraju da odu na ručak u omiljeni restoran. Kod kuće ih dočekuje topla večera, žena i majka, sestra i ćerka. Smeju se i šale. žena priča o tome da joj je prijala masaža i da je za sutra zakazala odlazak   u kozmetički salon posle posla.
Nedeljno jutro je divno, sunce obasjava prozore doma, obećava još jedan savršen dan. Spremaju se, odlaze iz kuće. Prvo šoping. Najbolji parfemi, nove farmerke, majice, prelepe cipele...Ruke su im pune kesa. Sedaju za sto u kafiću, naručuju kafu i kiselu vodu. Dok je ispijaju, šale se, prepričavaju šta su videli u buticima i šta bi voleli da kupe sledeće nedelje.
Ručak, restoran uređen u baroknom stilu. Na sredini klavir, pijanista svira, pevač i pevačica se smenju i pevaju neke divne arije. Hrana je izvanredna, i dok jedu planiraju putovanja, mama i tata će otići na nekoliko dana u Pariz, a ćerke u Prag. Na letovanje će mama i tata ove godine na Azurnu obalu, ćerke još nisu odlučile, treba se dogovoriti sa momcima.
Izlaze nasmejani, pevuše muziku koju su do tada slušali. Sutra je ponedeljak, dan za Narodnu banku, i novi dan u malom lokalu, sa novim nasmejanim ljudima.

 

 I novcem, puno novca.

 

Misao dana

 Vaše je pravo biti bogat. Ovde ste da živite život u izobilju i da budete srecni i slobodni. Zato trebate imati onoliko novaca koliko vam je potrebno da biste vodili ispunjen, srecan i uspešan život...

 

Nisam nameravala...

Autor nena58 | 31 Jan, 2012

...da večeras pišem post.

Umorila sam se malo od blogovanja, htela sam da pokažem što pre i što više, pa mislim da sam preterala.

Onda sam stavila prst na čelo, i pomislila-STOP!

Ja se ovde ne takmičim.

Ima vremena da pokažem ono što nisam pokazala, a biće i nekih novih stvari.

Međutim, gledajući koješta na netu, neke stvari koje bi mogle da pomognu u zapošljavanju mog muža, koji je za neke firme previše stručan, a za neke previše mator, naišla sam na jednom sajtu postavljen ovaj video klip.

Odmah sam pomislila da bi bilo lepo podeliti ga sa vama.

Ko je ovde najodgovorniji, šta mislite?

 

Misao dana

 Naučite pravila igre, i igrajte je bolje od bilo koga drugog.
(Albert Einstein)

 

PA, ŠTA MISLITE O...giveaway

Autor nena58 | 30 Jan, 2012

Giveaway-darivnju na blogu?

Da li je toga na ovom servisu bilo?

Imate li neke ideje?

Da li bi se prijavili?

Koji zadatak da postavim?

Edit: Izvinjavam se, mislila sam da sa nekih drugih blog mesta znate o čemu se radi, posebno što sam u jednom od prethodnih postova pominjala ovo, i niko nije pitao.

Napisah komentar, sa kratkim objašnjenjem, a onda shvatih da bi trebalo vratiti ovaj post na početak, da biste ponovo videli, što sam uradila samo jednom na predlog iskusnijih blogeraSmile

Dok razmišljate, pogledajte još neki od mojih radova.

već ste videli u prethodnom postu stalke za olovke.

To je reciklaža, napravljeni su od...ma, neću da vam otkrijem tajnu pokušajte da pogodite.

I prsenovi za salvete su reciklirani od nečeg sličnog.

 

 

 

 

 

 

 Misao dana

 Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.

Duško Radović